Nieuws archief 2023

26-11-2023

Landschapsvisie Drents Friese Wold

 Wellicht vindt u het leuk om deze visie te lezen of daar een globaal beeld van te krijgen. BdH ligt tenslotte in dit gebied. Begin november is in het Kunstcafé de   nieuwe landschapsvisie Drents-Friese Grensstreek gepresenteerd; Het betreft een concept. Iedereen heeft de mogelijkheid om tot en met 30   november  2023 een reactie te geven.

 Eén van de onderdelen van het project Nationale Parken Drents-Friese grensstreek is het opstellen van een Landschapsvisie voor Zuid-West Drenthe. Deze visie   moet een beeld geven, inclusief inbreng van ideeën vanuit de bewoners van het gebied, over de ruimtelijke toekomst van het gebied. Dit gaat over natuur en  landschap, maar ook over het landbouwkundig gebruik en toeristische-recreatieve aspecten. En zeker ook over de vraag hoe we in de toekomst om willen gaan met   nieuwe uitdagingen zoals aanpassing aan klimaatsverandering en energietransitie.

Voor het hele artikel kijk in de Mediatheek

04-11-2023

Glasvezelkabel aanleg op de Hildenberg

  Hoera!! Glasvezel op Buitenplaats de Hildenberg

  Eind september heeft ieder van u in uw brievenbus een brief van Glaspoort (een samenwerking van ABP en KPN) ontvangen.

  Hierin is aangekondigd dat er binnenkort gestart wordt met het aanleggen van het glasvezelnetwerk op BdH. 

  Nadrukkelijk wordt hierbij gemeld: “dit doen wij alleen als u ons toestemming geeft”.

 

  En: De werkzaamheden zijn kosteloos. Je betaalt dus niets.

  •       Je bent niet verplicht een glasvezelabonnement te nemen.
  •       Je kiest zelf bij wie je een abonnement voor internet, tv en bellen afsluit - Glaspoort legt sowieso een glasvezelnetwerk in de straat aan.
  • ➔ Wilt u een gratis aansluiting tot aan uw woning (en t.z.t. gewoon zelf kunnen bepalen of u ook een contract hiervoor wilt afsluiten) dan dient u hier dus persoonlijk toestemming voor te geven:

         www.glaspoort.nl/toestemming

09-10-2023

Kort verslag bezoek raadsleden Ooststellingwerf

Op 22 september hebben wij namens meerdere raadsfracties een afvaardiging op de Hildenberg mogen ontvangen. Zij hebben gereageerd op onze uitnodiging. Eerst hebben we aan de hand van een presentatie het ontstaan van Buitenplaats de Hildenberg besproken en de toekomstvisie toegelicht.

Hieruit bleek wederom hoe belangrijk het is steeds alle feiten rondom de Hildenberg te delen, dit om de fabels een halt toe te roepen. Ook nu was het weer een nieuw inzicht dat Roompot/Dormio/Summio, slechts een verhuurbemiddelingsorganisatie is en geen enkel eigendom/investering heeft op de Hildenberg.

Het belang van goede verhuurbemiddelingsorganisaties is dus vooral een belang voor de verhurende eigenaren.  Een verhuurbemiddelingsorganisatie heeft alleen belang bij contracten met en rendement via de verhurende eigenaren, en dus niet voor de ontwikkelingen op de Hildenberg zelf, zoals de golfbaan en behoud van de recreatieve uitstraling.

De raadsleden hebben een rondgang gemaakt over de Hildenberg, waardoor het duidelijk is dat er geen “huisjes” op de Hildenberg staan, maar volwaardige woningen conform “bouwbesluit wonen”. Ook werd duidelijk dat veel woningen zijn verduurzaamd en dat alle bestaande woningen een duurzaam energielabel hebben. Er is waargenomen dat de huizen veel onderhoud vragen door o.a. veel schilderwerk en het onderhoud van de rieten daken. Het verschil in de status van onderhoud tussen de huurwoningen en de woningen voor eigengebruik was evident. Met als positieve uitzondering natuurlijk de woningen die via specifieke verhuurbemiddelingsorganisaties direct of indirect door de eigenaar zelf verhuurd worden.

Ook hebben we aan de vertegenwoordigers van de raadsfracties uitgelegd dat voor de realisatie van de toekomstvisie het niet noodzakelijk is om de recreatieve bestemming van de Hildenberg aan te passen. De hybride toekomst van de Hildenberg kan heel goed vormgegeven worden door gebruik te maken van de verruiming van de mogelijkheden voor gemeentes om persoon of object gebonden gedoogvergunningen af te geven voor permanente bewoning van recreatiewoningen in de nieuwe Omgevingswet die 1 januari 2024 van kracht wordt.

Tijdens het inspreken op de raadsvergadering van 26 september heeft de voorzitter van VdH de raadsfracties bedankt voor de belangstelling en de hoop uitgesproken dat ze nu een beter beeld hebben gekregen over de feitelijke omstandigheden op de Hildenberg. Verder heeft zij de raad bij gepraat over het feit dat Beheer de Hildenberg zelf samen met Roompot lang verhuur jarenlang permanente bewoning op de Hildenberg heeft gestimuleerd. Hoe wrang is het dan als juist deze partijen dan overgaan tot een verzoek tot handhaving van een situatie die zij zelf hebben gefaciliteerd.